miercuri, 23 februarie 2011

Constatin Brancusi-geniul romanesc la superlativ

"Când nu mai suntem copii, suntem deja morţi."
Suna familiar…Sau poate nu va spune prea multe  acest nume…Pentru cei care nu au nici o tangenta cu arta,si in special cea romaneasca,e poate doar un ecou al unei  informatii ce tine de cultura generala pe care fiecare a lucrat si lucreaza(sper) s-o imbogateasca constant.

                           S-au implinit 135 de ani de la nasterea unui roman care a zguduit arta moderna.O mana de huma insufletita de entuziasm,creativitate,bucuria de a trai,simplitate si mult talent venea pe lume intr-o batatura din satul Hobita,(in judetul Jiu astazi),in ziua de 19 februarie 1876.

Am vizitat  casa memoriala anul trecut in octombrie.M-a frapat simplitatea extrema a acestui loc.Strictul necesar de obiecte,nimic in exces,in stilul oltenesc specific zonei.Deci se putea trai si asa…Fara tehnologie…Nu neg avantajele progresului,cu siguranta ne face viata mai usoara,dar oare mai plina de bucurie,de implinire sufleteasca,de fericire  autentica ?

Casa,ograda,acareturile dau impresia unui loc prielnic pentru un copil sa viseze,sa creasca fericit si totusi sa-si doreasca mai mult de la viata lui.Brancusi pleaca la Craiova cand avea doar 16 ani.Isi ia viata in propriile maini,face o alegere…Lucreaza la o carciuma din oras ca spalator de vase.Din punctul meu de vedere,e semn de multa umilinta.Devine cunoscut dupa ce sculpteaza in lemn o vioara.Dupa o perioada petrecuta la Bucuresti unde realizeaza cateva lucrari la comanda, pleaca in Franta,unde va si ramane mai multa vreme.Ma emotioneaza curajul lui,hotararea de care a dat dovada.


La Montparnasse isi face un atelier.Isi aduce cu sine obiceiurile de acasa.Obisnuia sa-si incante iubitele cu branza dulce,ceapa verde si tuica de prune ! Devine ucenicul lui Auguste Rodin,dar la un moment dat pleaca caci simte ca nu se poate dezvolta in umbra maestrului ‘’A l’ombre des grandes arbres rien ne pousse.’’Inteleapta atitudine !
Pleaca apoi in Statele Unite.Stiati ca lucrarea sa ‘’Pasarea maiastra ‘’ este emblema aviatiei americane ? Mi se pare un gest care atesta valoarea artei lui.Noi avem asa ceva ?Cu regret si tristete,nu.De fapt cine e Brancusi pentru poporul roman,daca guvernul Romaniei din perioada respectiva a refuzat donatia operelor  pe care Brancusi dorea s-o faca ?Si nici macar nu e inmormantat in Romania.Indiferenta fata de valori a pus pe fuga multi romani geniali si inca exportam multa materie cenusie.Si acum ne mandrim ca sunt de-ai nostri…Halal respect si rusine ca nu-i apreciem cat sunt pe plaiurile mioritice!
Si mai mare mi-a fost tristetea cand am vazut numarul extrem de redus de lucrari care  se afla in colectia Muzeului de Arta Contemporana din cadrul Muzeului National de Arta.Personal iubesc operele lui Brancusi.Nu pot reda in cuvinte emotia traita si intensitatea acesteia in momentul in care am ajuns la Tg.Jiu la Poarta Sarutului.Cred ca a fost unul din cele mai fericite momente din viata mea.Atat de multa profunzime surprinsa in forme extrem de simple. ‘’Masa tacerii’’ te conduce la meditatie,la interiorizare.Te asezi la masa si intr-o prima faza poti asculta Jiul care curge agale la  mica distanta.Restul e tacere…Iar ‘’Coloana infinitului’’ este impresionanta.Te lasa fara cuvinte.Pare o ‘’axis mundi’’intre lumea aceasta si Ceruri…Te face sa te simti etern si infinit pentru cateva momente ! Esente pure concretizate in forme.Doar un geniu putea sa redea  idei atat de inalte,caci doar mintea lui golita de cele lumesti,daruita inspiratiei intru totul,devenea vasul  pregatit pentru revelatii.

Simplitatea ramane dupa parerea mea,apanajul mintilor si inimilor patrunse de spirit.Avem tendinta aproape bolnavicioasa de a ne complica viata,de a o incalci,indepartandu-ne cu viteza gandurilor de esenta,de puritatea originala.Ne pierdem in comparatii,in inferior,superior,bun,rau,urat,frumos,placut,neplacut,baleiind mereu ,intr-un dezechilibru care ne roade incet si sigur orice urma de spontaneitate,firesc,autenticitate.

Cateva citate de Brancusi...

"Arta este altceva decât "redarea" vieţii, este transfigurarea ei.''

"Simplitatea este în sine o complexitate - şi trebuie să te hrăneşti cu esenţa, ca să poţi să îi înţelegi valoarea."

"Eliberează-te de pasiuni, eliberează-te de pofte, eliberează-te de greşeli – acestea sunt trei precepte, zale şi scut, pentru orice Spirit. Purtând această armură, eşti puternic în contra răului - devii invulnerabil."

"Raţiunea de a fi a artiştilor este aceea de a revela frumuseţile lumii."

"Trupul omenesc este frumos numai în măsura în care oglindeşte sufletul."

"Iubirea cheama iubire. Nu este atât de important ca să fii iubit, cât să iubeşti tu cu toata puterea şi cu toata fiinţa."

"Arta trebuie să apropie, iar nu să depărteze; să umple, iar nu să sape prăpăstii în bietele noastre spirite, şi aşa destul de răscolite de întrebări."

2 comentarii:

  1. multumesc pentru elogiul marelui maestru...a fost o mare emotie pentru mine sa-l redescopar in prezentarea pe care ai facut-o

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu mult drag.Multumesc de vizita!

    RăspundețiȘtergere